Stenslipning av längdskidor
Vi på Snö&Tö är stolta över att ge våra kunder de bästa möjliga förutsättningarna till en bra skidupplevelse, då spelar skidorna och dess preparering in en stor roll i upplevelsen. Vi anser därför att stenslipning och underhåll är extremt viktigt och vi lägger därför stort fokus på att ständigt förbättra vår kunskap och tjänster kring stenslipning och strukturer.
I vår verkstad står en Winterstegier Sigma RS200.
Med hjälp av Wintersteiger kan vi erbjuda resultat och strukturer i världsklass!
Läs mer om våra strukturer och arbetssätt nedan.
Lämna in dina skidor till oss
Adress
Svärdvägen 15, 182 33 Danderyd
Öppettider
Vardagar: 11:00 - 19:00
Lördagar: 11:00 - 16:00
Söndagar: stängt
Under säsong slipar vi stenslipar vi nästan varje dag, vanligtvis tar det 2-4 arbetsdagar innan du kan hämta ut dem.
Varmt välkommen att lämna in dina längdskidor för stenslipning hos oss!
Prislista
- Stenslipning, nya skidor - 599 kr
- Stenslipning, beg skidor - 649 kr
- Stenslipning, vallningsfria skidor - 699 kr
Vanliga frågor kring stenslipning av längdskidor
Beroende på skidornas skick går det att slipa ett par längdskidor upp till 10 ggr.
Varje gång vi slipar bedömer vi hur mycket belag som behövs slipas bort för att få en hel och snygg finish.
Ganska ofta är även skidor konvexa eller konkava, då kan det behövas ta mycket belag för att få dem helt plana.
Behovet av stenslipning varierar beroende på skidans användning och snötyp. Vanligtvis rekommenderas stenslipning inför varje tävlingssäsong för att säkerställa optimalt glid, men många fritidsåkare stenslipar sina skidor mer sällan. Slitaget på belaget i form av repor och skador, samt försämrat glid, är tecken på att det är dags för slipning. Generellt bör skidor som används ofta slipas mer frekvent än de som används sparsamt.
Stenslipning förbättrar skidors glid genom att skapa en struktur i belaget, som hjälper till att minska friktion och dränera bort vatten som bildas mellan skidan och snön. Slipningen anpassas efter olika snöförhållanden och temperaturer, vilket optimerar glidet. För tävlingsåkare kan rätt stenslipning ge avgörande fördelar, medan för fritidsåkare kan det innebära smidigare och mer energisparande åkning.
En central del i stenslipning är valet av struktur, som avgör hur skidan beter sig under olika förhållanden. Fin struktur fungerar bra vid kallare och torrare snö, medan grov struktur är fördelaktig i våtare och varmare förhållanden. Att välja rätt struktur är en vetenskap i sig och kan påverka både fart och kontroll på skidan. En felaktig struktur kan leda till sämre glid, särskilt i extrema väderförhållanden.