Underhåll & skötsel av rullskidor - så här gör du!

Underhåll & skötsel av rullskidor - så här gör du!

Jul 14, 2022

Underhåll & skötsel av rullskidor - så här gör du!

Vi får ofta frågan hur man underhåller och sköter om rullskidor. Här har vi samlat information och tips på hur du sköter om rullskidorna, så att de håller längre.

Ett par rullskidor och dess komponenter, såsom hjul, lager och stommar, behöver väldigt lite underhåll och skötsel. Men dom är inte helt underhållsfria. Speciellt vid blöta väder är underhåll väldigt viktigt, då smuts och även salt tar sig in i hjulhusen och kullagren. När detta händer bildas ofta rost och kullagren och nållager kan hacka, gå trögt och t.o.m. skära. Detta vill ju såklart undvikas, så här gör du:

  • Efter att du varit ute i regn, skölj av dina rullskidor med ljummet vatten.
  • Spraya på Oleafont Mirum Nr 2 Spral 200ml vid hjulen för att rengöra, smörja och förebygga hjulets innehåll från smuts och rost. Inte varje gång du åker, men någon gång ibland. 
  • Då fettet i kullager och nållager successivt slits bort, så bör du öppna upp hjulen och fetta in dem. Ungefär var 50-100mil, beroende på väder och underlag.
  • Markera rullskidorna med höger och vänster, och byt fot var annat pass eller mil. För att slita hjulen jämt, då insidan slits mer vid inbromsning.
  • Låter dina rullskidor? Det kan innebära att fettet är slut och att du antingen behöver fylla på med fett eller byta ut ett eller flera kullager.
  • Inget fäste? Får du tjuvsläpp i diagonalen betyder det att nållager eller axlar börjar bli slitna och kan behöva bytas ut.

Vill du plocka isär dina rullskidor själv? Då underlättar det ifall du har en Swenor Verktygssats

Behöver du hjälp med underhåll & skötsel av dina rullskidor? Lämna in dem till vår verkstad. Så hjälper vi dig! 

Tidigare inlägg i bloggen