Trimning av rullskidor och rullskidhjul

Trimning av rullskidor och rullskidhjul

Aug 22, 2022

Bakgrund

När vi för många år sedan deltog på en rullskidtävling märkte vi hur stor skillnad i rull det var mellan många åkare. Trots att alla hade godkända 2:or. Vissa åkare hade alltså optimerat innehållet i hjulen och trimmat sina rullskidor. Vi vill erbjuda alla våra kunder, som inte har kunskap eller intresse att också kunna trimma sina rullskidor och det var så tjänsten "trimning av rullskidor" kom till.

Trimning

När du köper ett par rullskidor hos oss, finns tillvalet trimning. Väljer du att trimma dina rullskidor gör vi följande:

  1. Slipar bakaxlarna
  2. Plockar nållager
  3. Rengör hjulhuset och kullager från all fett
  4. Ersätter fettet med lättflytande olja

Väljer du tillvalet keramiska kullager monterar vi även dessa. 

Godkända på tävling

Självfallet är våra trimmade rullskidor godkända att använda på tävling.

Utöver själva trimningen är nedanstående punkter viktigt att känna till.

Keramiska Hybrid kullager

Är ett kullager tillverkad av stål med keramiska kulor som har en vikt på 3,2 g/cm3. Vanliga stålkulor har en vikt på 7,8 g/cm3. Fördelen med hybridlagren är att dom spinner 20-40% fortare, har en längre livslängd, kulorna har en jämnare yta än vanliga stålkulor och det gör att kullagret kan spinna med en lägre temperatur. Hybridlagren kommer att rulla ännu lättare efter en tids inkörning (ca: 20-30 mil).

Aluminiumstomme

Aluminiumstomme används företrädesvis vid tävling. De är hårdare än komposit och trästommar vilket gör att du får ut mer energi ur en aluminiumstomme.

Hjul

Alla hjul oavsett märke har olika hårdheter dessutom varierar hårdheten i varje tillverkningsbatch. Detta innebär att vissa märken passar lätta åkare medans andra märken passar tyngre åkare. Vi testar löpande alla hjul/batcher och anpassar och hjälper varje enskild kund att välja rätt hjul så att de rullar så snabbt som möjligt.

Temperatur & åkarens vikt

Grundregeln är att desto varmare det är i asfalten desto snabbare rullar hjulen. Desto tyngre man är behöver man hårdare gummi typ PU-hjul. Svarta hjul har en tendens att ”suga” fast i asfalten desto varmare och tyngre man är som åkare.

Service & underhåll

Alla komponenter i hjulhuset består av stål (förutom de keramiska kulorna i kullagren) vilket innebär att de rostar väldigt lätt utan underhåll och insmörjning. Dåligt underhåll är oftast anledningen till att dina rullskidor inte är konkurrenskraftiga på en tävling. Vi rekommenderar att du rengör & smörjer hjulhusen innan tävling.

OBS

Trimmade rullskidor är väldigt känsliga för vatten/regn.

Smörjning och rengöring av kullager & nållager

Det finns två sätt att underhålla hjulhuset och säkerställa att kullager och nållagren hålls insmorda.

1. Det enkla alternativet är att torka av hjulen på utsidan och spruta olja på hjulhuset löpande för att minimera att de rostar och går torra. Oljan vi rekommenderar är: Oleafont Mirum Nr 2 Spray 200ml

2. Det kvalificerade alternativet är att man plockar isär kullager och axlar för att kunna rengöra och smörja kullager och nållager noggrannt. Av naturliga skäl rullar rullskidorna bättre om man både rengör och smörjer rullskidorna genom att plocka isär alla komponenter i hjulhuset.

Kullagerspänning

En av de vanligaste orsakerna till att rullskidor rullar olika är kullagerspänning. Denna form av spänning mellan distansbricka och kullager kan bero på ett flertal olika faktorer. Viktigt att knacka på utsidan av bultarna efter montering för att säkerställa att kullagren rullar så lätt som möjligt.

Välkommen till oss om du har frågor eller vill få hjälp med att trimma dina rullskidor och rullskidhjul. Självklart går det även bra att beställa ett par tävlingsrullskidor som passar dig bäst!

Med vänliga hälsningar,
Snö&Tö

Tidigare inlägg i bloggen